bird's nest

finsbury park

The client’s desire for a new bathroom close to existing bedrooms and consistent finishes led to the creation of Bird’s Nest, a striking second floor rear extension clad in black fibre cement panels and the refurbishment of the two-storey flat.

 

Given that the original bathroom was inconveniently located a floor below the bedrooms, the solution involved relocating the bathroom in a bold new extension and creating a new study in its former place.

 

A distinctive yellow border of a stair runner is an early clue to what lies ahead as it winds upwards from the building’s entrance leading to a vibrant yellow, freestanding, classical bathtub contrasted with a modern frameless oriel window.

Two minimal, frameless windows incorporating the switchable smart glass technology provide daylight, views and privacy at the flick of a switch. This unique glass laminate contains liquid crystal polymers inserted between two panes of glass connected to an electric current, which allows the glass to change instantly from transparent to translucent. This is a unique application where the switchable glass and invisible corner technologies are combined effortlessly. An electrically operated rooflight ventilates the bathroom and also draws in daylight.

 

Innovative interventions in the compact room have been employed to maximise the actual and perceived space enhancing the sense of openness: bespoke timber doors fold back to appear like part of the wall; the extension’s sloping ceiling creates height and to allow for a full-height shower the floor level steps down inside the glass cubicle.

Fittings of quality materials such as nickel taps, timber panelling and Italian marble tops complement modern elements, like the recessed strip LED lighting, creating an elegant, calm and understated bathroom.

 

A neutral palette, bespoke joinery and additional rooflights bathe the flat in natural light creating a warm and finely detailed interior.

The client’s desire for a new bathroom close to existing bedrooms and consistent finishes led to the creation of Bird’s Nest, a striking second floor rear extension clad in black fibre cement panels and the refurbishment of the two-storey flat.

 

Given that the original bathroom was inconveniently located a floor below the bedrooms, the solution involved relocating the bathroom in a bold new extension and creating a new study in its former place.

 

A distinctive yellow border of a stair runner is an early clue to what lies ahead as it winds upwards from the building’s entrance leading to a vibrant yellow, freestanding, classical bathtub contrasted with a modern frameless oriel window.

 

Two minimal, frameless windows incorporating the switchable smart glass technology provide daylight, views and privacy at the flick of a switch. This unique glass laminate contains liquid crystal polymers inserted between two panes of glass connected to an electric current, which allows the glass to change instantly from transparent to translucent. This is a unique application where the switchable glass and invisible corner technologies are combined effortlessly. An electrically operated rooflight ventilates the bathroom and also draws in daylight.

 

Innovative interventions in the compact room have been employed to maximise the actual and perceived space enhancing the sense of openness: bespoke timber doors fold back to appear like part of the wall; the extension’s sloping ceiling creates height and to allow for a full-height shower the floor level steps down inside the glass cubicle.

Fittings of quality materials such as nickel taps, timber panelling and Italian marble tops complement modern elements, like the recessed strip LED lighting, creating an elegant, calm and understated bathroom.

 

A neutral palette, bespoke joinery and additional rooflights bathe the flat in natural light creating a warm and finely detailed interior.